Chlupy u rostlin umí pobavit

13.10.2017 00:25

Školní mikroskopování si řada lidí pamatuje jako seznámení s konstrukcí mikroskopu, přípravu preparátů a kreslení čehosi, co bylo předlohou v učebnici. Pokud vezmeme v potaz mikroskopování chlupů, učebnicový výklad se mohl zaměřit také na rozdíl mezi chlupy a emergencemi. Nic zábavného, pojmy přebily zážitky z mikroskopování, kde si navíc řada lidí hůře vybavila struktury z kreseb.

Moderní doba ale nabízí inovace. U různých mikroskopů s vlastními zdroji světla odpadá příprava preparátů. K pozorování chlupů u rostlin bohatě stačí kapesní mikroskopy filatelistické s rozsahem do 200 zvětšení (odkaz). V cenové relaci kolem 200 Kč lze pořídit dokonce mikroskopy spojitelné s chytrými telefony a do mikrosvěta nejen nahlížet, ale také si rovnou pořídit jeho fotografie.

U výkladu problematiky chlupů nemá moc smysl vysvětlovat rozdíly mezi chlupy a emergencemi. Je celkem jedno, z buněk jakého původu jsou jaké orgány. Daleko podstatnější je vybavit si, co skutečně na rostlinách můžeme vidět a jakou to má funkci. Na příkladech známých rostlin ukázat rozdíl mezi žahavými mikroinjekcemi kopřiv a žláznatými chlupy hluchavek. Sivých hvězdicovitých chlupů pro odraz světla u tařic a stromečkovitých chlupů proti výparu z listů divizny. Nebo háčkovité chlupy u svízele přítuly. Většinu lidí pohled rovnou do mikrosvěta rostlin a srovnání fotografií rozhodně pobaví.

žahavé mikroinjekce kopřivy a háčkovité chlupy svízele přítuly

stromečkovité chlupy divizny a chlupy se zápašnými žlázkami kakostu smrdutého

Jiří Jakl